Aanbiedingsbrief

Beleidsontwikkelingen

Zorgzaam en Levendig Zwartewaterland

Sociaal Domein

Participatie

In het eerste kwartaal is aan 177 inwoners een uitkering op grond van de Participatiewet verstrekt. Dit is een lichte daling ten opzichte van de voorgaande kwartalen. Ondanks de regionale stijging in WW-uitkeringen door Corona, leidt dit nog niet tot een stijging van het aantal aanvragen bijstand. In het kader van bijzondere bijstand zijn er 437 verstrekkingen geweest. Dit is een duidelijke daling ten opzichte van voorgaande jaren. Er zijn 50 uitkeringen of leningen verstrekt in het kader van de TOZO3 en enkele aanvragen in het kader van de TONK ontvangen. Mede hierdoor is er nog geen stijging in het aantal verzoeken voor schuldhulpverlening ontvangen.
Het wordt door Corona lastiger om arbeidsplaatsingen te realiseren. Desondanks zijn wij als gemeente nog steeds succesvol in het plaatsen van kandidaten. In het eerste kwartaal zijn vanuit het WSP (werkgeversservicepunt) 17 kandidaten uit Zwartewaterland geplaatst. Er zijn 4 uitkeringen bijstand wegens arbeid beëindigd. De activiteiten in het kader van re-integratie, dagbesteding, scholing, sociale activering en vrijwilligerswerk vindt, soms in aangepaste vorm, zijn doorgang. Binnen de regio is er een crisis- en herstelaanpak afgesproken om werkgevers, ondernemers, werknemers, werkzoekenden en jongeren te ondersteunen.

WMO

Het totaal aantal uitstaande voorzieningen is in het eerste kwartaal vrijwel ongewijzigd op ruim 2400. Er is een lichte daling in het aantal maatwerkvoorzieningen begeleiding en een lichte stijging in de huishoudelijke hulp. Het aantal aanmeldingen WMO ligt met ruim 300 hoger dan afgelopen kwartalen. Mogelijk is dit een effect van het abonnementstarief. Niet alle aanmeldingen leiden overigens tot een verstrekking. Maatwerkvoorzieningen worden binnen de geldende Corona-regels uitgevoegd. De dagbesteding en begeleiding voor kwetsbare doelgroepen zoals bijvoorbeeld ouderen of inwoners met dementie vindt, soms in aangepaste vorm, zo veel mogelijk plaats.
Op grond van de afspraken tussen Rijk en VNG zijn er in het eerste kwartaal (zorg)aanbieders gecompenseerd voor de meerkosten 2020 als gevolg van Corona. In totaal zijn er voor de WMO 6 aanbieders gecompenseerd.

Jeugd

In het eerste kwartaal waren er 407 voorzieningen actief voor jeugdigen. Dit is een lichte daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal en ongeveer gelijk aan het eerste kwartaal van 2020.
In het eerste kwartaal is het regionale inkoopmodel voor de jeugdzorg vastgesteld. Met behulp van dit model wordt de zorg voor 2022 dit jaar opnieuw gecontracteerd. Tot slot wordt dit jaar gewerkt aan het krijgen van compensatie van de meerkosten als gevolg van de huidige systematiek woonplaatsbeginsel in de jeugdzorg over de jaren 2020 en 2021.
Ook voor (zorg)aanbieders in de jeugdzorg zijn meerkosten 2020 Corona gecompenseerd. Voor Jeugd zijn er 16 (zorg)aanbieders gecompenseerd.

Statushouders

Zoals bij de jaarverantwoording over 2020 is aangegeven, hebben wij ten aanzien van de huisvesting statushouders niet voldaan aan de wettelijke taakstelling voor de tweede helft van 2020. Voor 2021 is ook nog een hogere taakstelling opgelegd vanwege de verhoogde asielinstroom. Totaal is de taakstelling voor onze gemeente 27 plaatsingen. Door extra inzet en overleg met Wetland wonen zijn hiervan al 15 gerealiseerd. We verwachten dit jaar de achterstand geheel in te kunnen lopen.

Digitale Sociale Kaart
In het eerste kwartaal is de Digitale Sociale Kaart gelanceerd. Op deze kaart is informatie te vinden over onder andere lokale en regionale zorg- en welzijnsactiviteiten, cultuur, sport en bewegen.

Onderwijs

Voor de periode 2021 - 2022 is samen met onze partners het uitvoeringsprogramma onderwijskansen opgesteld. De activiteiten zijn gericht op het voorkomen van onderwijs- en ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen, de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp, het bevorderen van de integratie van anderstalige kinderen en hun ouders en het stimuleren van de taalontwikkeling. Via het project verbinding onderwijs en jeugdhulp vergroten we de ontwikkelingskansen van alle kinderen in Zwartewaterland. Vanuit het project zijn drie werkgroepen actief met de thema’s voorliggend veld, zorgstructuur op school en kennisdeling/visie. In de zomer verwachten de werkgroepen de eerste concrete opbrengsten op te leveren.

Politie, Openbare Orde en Veiligheid

Samen met de politie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Oost Nederland (RIEC ON) is een ondermijningsbeeld opgeleverd. De Infographic die de samenvatting van de uitkomsten bevat, is met de gemeenteraad gedeeld. In het ondermijningsbeeld zijn risico's binnen onze gemeente uitgewerkt. De informatie wordt gebruikt om in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie zaken te prioriteren en aan te pakken. De oplevering van het bijbehorende plan van aanpak voor de uitvoering van de aanbevelingen, staat gepland rond de zomer 2021. Daarnaast informeren we ondernemers, inwoners en instellingen over de risico's die zij lopen en hoe daarin te handelen.
Voor wat betreft toezicht en handhaving ligt de focus in het eerste halfjaar op de naleving van de coronamaatregelen.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 12:56:35 met de export van 06/02/2021 15:04:48